Terugblik Pirate Pavilion

Nico Dockx Voet architectuur Studio Zuidervaart Pirate Pavilion 2023 foto Koen Cassiman 16

Afgelopen zomer kwam Be-Part naar buiten met een heus project in de publieke ruimte in Waregem. Van 26 augustus tot en met 30 september presenteerden we het Pirate Pavilion in het park Baron Casier. Het paviljoen werd ontworpen door kunstenaar Nico Dockx en Voet Architectuur en gerealiseerd door Studio Zuidervaart.

Voor het paviljoen lieten Dockx en Voet zich inspireren door een spinnenwebstructuur: de constructie was zo gemaakt dat het als een levend organisme meebewoog met de wind. De buizenconstructie had een lengte van 10,4 meter, een breedte van 13 meter en een hoogte van 6 meter. Daarboven hingen canvassen (dankzij Claessens Canvas) als een soort dak die doorheen de weken beschilderd werden.

In die 6 weken huisde het Pirate Pavilion tal van evenementen. Maar liefst 26 lokale verenigingen organiseerden uiteenlopende activiteiten, waaronder creatieve workshops, muziekoptredens, verteltheater, whiskyproeverij, lezingen en spelletjes spelen en yoga. Daarnaast nodigden Be-Part en Nico Dockx ieder weekend artiesten uit voor diverse evenementen. Hieronder geven we een overzicht van die zes weekenden.

Vernissage: Black & Pink

Op 26 augustus was de officiële opening van het Pirate Pavilion. De Roemeense kunstenaar Dan Perjovschi kreeg als eerste de kans om een aantal schilderdoeken te bewerken. Tijdens de vernissage was zijn collega George Roşu live aan het werk te zien. Om het paviljoen direct leven in te blazen, werden de hele namiddag kinderworkshops gegeven door Mooss vzw.

Ultra Eczema presenteert: I Wanna Be Your Dog

Op 2 september nam Ultra Eczema (label van Dennis Tyfus) het Pirate Pavilion over en brachten meer dan 30 artiesten een eigen interpretatie van het nummer 'I Wanna Be Your Dog' van The Stooges. Het werd een onvergetelijke avond waar de blaffende honden ver buiten het park te horen waren.

Met:

Paw Low Ski Patrol, De Stoeltjes, Miaux, Milan W., The Zangles, Jef Cuypers, Elko B, Remörk, Clara Lissens, Ria Pacquée, Skemer, Wietske Van Gils & Lieven Martens, Gaute Granli, Stacks, Burger Service, De Kloe, Bontridders, Plexi Stad, Penus, Vom Grill, Hanne De Backer, Sergeant, Hiele, Dylan Belgrado, Don Vitalski, Echo Beatty, Gerard Herman, Annelies Monseré, Kati Heck, Borokov Borokov, Liegenaar, Ode De Kort, Vieze Meisje, Rudy Trouvé, Addylove_X, De Derde Repetitie en nog veel meer! Aan elkaar gedraaid door Daniel De Wereldvermaarde Botanicus en gepresenteerd door Stéphane Schraenen.

Architectuur tekenen met...

Op 9 september ontrafelden Caroline Voet, Hera Van Sande, Wim Goes, Floris De Bruyn en Saar Meganck al tekenend inzichten die hen inspireren in hun praktijk en onderzoek. Iedereen werd uitgenodigd om mee te tekenen en te denken met hen. Tijdens de workshop werden canvassen als tekenblok gebruikt. Nadien werden deze opgehangen en maakten ze deel uit van het Pirate Pavilion.

Instroom Academy X Pirate Pavilion

Op 16 september gaven de cursisten van Instroom Academy onder leiding van Seppe Nobels een volksfeest in het Pirate Pavilion. Iedereen was uitgenodigd om gratis te komen genieten van een uniek menu waarin de Vlaamse traditionele keuken en gerechten van de thuislanden van de cursisten harmonieus samengingen. Elk gerecht was een ode aan het land en de cultuur van de cursist die ze meebracht. Het werd een fantastische avond van warmte en verbinding.

Tijdens het diner schilderde Patrick Pleutin een werk live geïnspireerd op de gebeurtenissen rond hem.

Gesprek tussen Louwrien Wijers en Philippe Van Cauteren

Op 23 september gingen Louwrien Wijers en Philippe Van Cauteren (directeur SMAK) in gesprek over kunst en de maatschappij. Na het boeiende gesprek volgde nog een performance van Publik Universal Frxnd over Wijers' werk Tomorrow’s Language. Tussendoor konden gasten genieten van een heerlijke saffraanyoghurt bereid door Egon Hanfstingl.

Finissage: Gesprek tussen Chris Dercon en Nico Dockx

Op 30 september was er een slotgesprek tussen Chris Dercon en Nico Dockx. Ze hadden het over hun bijna 25 jarige vriendschap en hun gedeelde fascinatie voor archieven. Nadien presenteerden Nico Dockx en Bruno Devos hun nieuwe catalogus Ouragan Opera.

Een publicatie over het Pirate Pavilion volgt later dit jaar.