Architectuur tekenen met…

09 sep. 2023
VOET schets PIRATE PAVILION DOCKX voorweb

Locatie

Park Baron Casier (Waregem)
Stationsstraat 34
8790 Waregem

Bereikbaarheid

Tijdstip

Van 14:00 - 18:00

Caroline Voet, Hera Van Sande, Wim Goes, Floris De Bruyn en Saar Meganck
9 september


Al tekenend ontrafelen 5 architecten de inzichten die hen inspireren in hun praktijk en onderzoek. Je bent uitgenodigd om mee te tekenen en met het potlood in de hand samen enkele architectonische principes te ontleden. Wat de architecten verbindt is hun reflectieve manier van kijken en ontwerpen, eigen aan hun architectuurpraktijk en hun posities aan de KU Leuven, Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent, meer bepaald de studio-omgeving en onderzoeksgroep 'Structural Contingencies'.

Caroline Voet zal de architectonische ruimte tekenen aan de hand van enkele principes die aan de grondslag liggen van het ontwerp van het paviljoen, van Jozef Albers en Dom Hans van der Laan. Hera Van Sande gaat op zoek naar de expressie van tussenruimte en gelaagdheid in de tekening geïnspireerd op het Japanse concept van ruimte en tijd Ma. Wim Goes tekent de lijfelijke blik op de horizon volgens de principes van Reversed Perspective. Floris De Bruyn tekent een stad met structurele typologieën, geïnspireerd op The Game uit Collage City van Colin Rowe. Saar Meganck (Architectuur Academie Maastricht AAM en KU Leuven) exploreert vanuit zeer diverse invalshoeken de getekende weergave van sequenties en textuur in een zoeken naar een andere vorm van architectuurtekenen als uitdrukking.

Caroline Voet en haar team VOET architectuur zijn met Nico Dockx de ontwerper van het Pirate Pavilion. VOET werkt in alles naar een begeesterende ruimtelijkheid en tactiele materialiteit. Met een liefde voor atmosfeer, proportie, duurzaamheid en ambachtelijkheid zoekt ze de kracht op van authentieke materialen en bestaande, vaak historische, gebouwen. Ze realiseren projecten van woningen tot reconversies, publieke interieurs, installaties en scenografie, voor private en publieke opdrachtgevers als De Singel, Interieur Kortrijk, het VAi en Museum Plantin Moretus. Caroline Voet is professor aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, waar ze de onderzoeksgroep Structural Contingencies leidt. Ze schrijft over hedendaagse vraagstukken rond architectonisch ontwerp, gevoed vanuit geschiedenis en theorie. Door het ontleden van (historische) gebouwen en architectuurtekeningen, scant en construeert ze nieuwe manieren van kennisoverdracht en toekomstgerichte ontwerpbenaderingen. Tot haar boeken behoren Dom Hans van der Laan. Tomelilla (2016) en Dom Hans van der Laan. A House for the Mind (DAM Architectuurboek van het Jaarprijs 2018), en de geredigeerde volumes Autonomous Architecture in Flanders (2016) en The Hybrid Practitioner (2022).

Neem een picknickdeken en schetsmateriaal mee!