Voorbij Het Zwart

Selectie van de laureaten van de Gaverprijs 1982-2004

Gaverprijs
Waregem
26 feb. 23 apr. 2006

In de afgelopen kwarteeuw hebben tien edities van de Gaverprijs, een tweejaarlijkse wedstrijd voor schilderkunst, het licht gezien. De Gaverprijs wil jonge mensen die professioneel met schilderkunst bezig zijn, onderscheiden en stimuleren.

‘Voorbij het zwart*, selectie van de laureaten van de Gaverprijs 1982 – 2004’ is een tentoonstelling in BE-PART, Platform voor actuele kunst, met recente werken (schilderkunst, maar ook fotografie en video) van negen laureaten van de afgelopen edities. Deze tentoonstelling bewijst dat het winnen van de Gaverprijs vaak een springplank is gebleken voor jonge kunstenaars. Alle laureaten in deze tentoonstelling kunnen momenteel rekenen op een nationale en soms internationale erkenning.

Met werk van: Karin Borghouts, Hans Bruyneel, Christophe Denys, Stief Desmet, Wendy Morris,
Reniere&Depla, Lique Schoot, Bart Vandevijvere en Katleen Vermeir.
Curator: Veerle Van Durme

i.s.m. Cultuurcentrum De Schakel, het Stadsbestuur en de Cultuurraad van Waregem.

* De titel ‘Voorbij het zwart’ refereert aan Malevitsj’ 'Zwarte Vierkant', een van de beroemdste schilderijen uit de twintigste-eeuwse kunstgeschiedenis. Malevitsj zelf beschouwde het als het einde van de figuratieve schilderkunst en het begin van zijn geometrisch-abstracte 'suprematistische' kunst. Malevitsj schilderde in de loop van negen jaar vier versies van het 'Zwarte Vierkant'. De eerste dateert uit 1915 en is in bezit van de Tretjakov Galerie in Moskou.


Locatie

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Bereikbaarheid