Atelier Van Lieshout

Zintuigensatelliet / Satellite Des Sens

Zintuigensatelliet
Waregem
10 jul. 23 dec. 2007

Be-Part stelde in 2007 de 'Satellite Des Sens' van Atelier Van Lieshout tentoon, een heel bijzonder kunstwerk waarin kinderen (3-12 jaar) hun zintuigen mogen verkennen en ontdekken. De 'Satellite' vermengt het horen, zien, voelen, ruiken en proeven tot een zinderende totaalervaring. Dit vriendelijke 'groene monster' hield halt op de parking van Be-Part vanaf 10 juli tot eindejaar.

Centraal in de 'Zintuigensatelliet' staat de thematiek van zintuiglijkheid. De 'Satellite' vermengt het horen, zien, voelen, ruiken en proeven tot een zinderende totaalervaring. Zo bevat een groot neusgat een geurcapsule waaraan gesnuffeld kan worden, kan er via mondjes gepraat worden en maken kleine oortjes allerlei geluiden. Cd-spelers brengen bovendien geluiden voort die je het gevoel geven je in een levend organisme te bevinden, terwijl een grootbeeldtelevisie een sfeercollage van beelden laat zien en een grote ventilator geregeld een koele wind in je gezicht blaast.

Van buitenaf lijkt de 'Satellite' een groot, felgroen, vriendelijk monster. Via verschillende oogjes en raampjes kan je naar binnen loeren. De ruimte binnenin wordt ervaren als de gigantische buik van een walvis. Deze binnenruimte vormt een geheimzinnig doolhof waarin de kinderen zich vrij kunnen bewegen. De vier centrale modules zijn verbonden door kleine trapjes, gangetjes en een glijbaan en laten de kinderen steeds nieuwe dingen ontdekken. Alles werd ontworpen op maat van drie- tot twaalfjarigen. Door de kinderen op deze wijze te prikkelen, worden ze op een leuke en informatieve manier bewust gemaakt van hun eigen zintuiglijkheid. De 'Zintuigensatelliet' is een geweldige artistieke zoektocht en ontdekkingstocht van de vijf zintuigen.

Locatie

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Bereikbaarheid