Ruben Bellinkx

Stasis

Ruben bellinckx
Waregem
24 nov. 2013 02 mrt. 2014

Nog tot en met zondag 2 maart loopt in Be-Part STASIS, een solo overzichtstentoonstelling van kunstenaar Ruben Bellinkx. Tijdens het slotweekend zijn we uitzonderlijk open op vrijdagavond 28 februari, van 19 tot 23 uur, en op zaterdag 1 maart, van 11 tot 17 uur.

Vier schildpadden en een tafel, drie honden en een stoel, een hert en een salon, een plant en een muur, mannen en tafels… Deze kleine wereld, bevolkt met levende wezens en levenloze objecten in eenzelfde ruimte, geeft een verrassend oeuvre weer.

In zijn tekeningen, films en installaties schept Ruben Bellinkx (°Wilrijk 1975, woont en werkt in Brussel) omstandigheden voor merkwaardige ontmoetingen tussen totaal verschillende elementen. Hoewel de sfeer sereen is, ontspint zich diep verankerd in het schijnbaar vertrouwelijke tafereel een existentieel drama, onverschillig en doofstom voor de buitenwereld.

Door van heel nabij het trage proces van de interactie tussen dingen en levende wezens vast te leggen, laat de kunstenaar de meest eenvoudige en alledaagse realiteit omkantelen naar een andere dimensie. Wat zich afspeelt, is niet zozeer een verwarrende blik op de realiteit, maar eerder het blootleggen van ongelijke verhoudingen en mechanismen van conditionering en domesticatie.

Stasis is de eerste uitgebreide tentoonstelling van Ruben Bellinkx in België. De tentoonstelling omvat tekeningen, films en installaties van de laatste tien jaar en pakt uit met nieuwe werken én een eerste publicatie over zijn oeuvre. De tentoonstelling geeft een diepgaand inzicht in de unieke wereld van deze kunstenaar, die de paradigma’s van de macht en de controle die de mens uitoefent op zichzelf en zijn schijnbaar vertrouwde omgeving onder de loep neemt.

Curator: Maïté Vissault

Locatie

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Bereikbaarheid