Pieter Jennes

An apple can't be tired

Il Faut Cultiver Notre Jardin Pieter Jennes
Kortrijk
15 jan. 12 mrt. 2023

Pieter Jennes (°1990, Mortsel, woont en werkt in Antwerpen) toont in Be-Part Kortrijk een reeks recente schilderijen die voor het eerst het atelier verlaten. De reeks is losweg gebaseerd op de Bulldozer exhibition, een tentoonstelling die op 15 september 1974 plaatsvond in een park in Moskou, met werk van non-conformistische, ondergronds werkende kunstenaars. Zij werden echter als vijanden van het systeem beschouwd en de tentoonstelling werd door een grote politiemacht, verkleed als groenarbeiders, beëindigd met behulp van bulldozers en waterkanonnen.

Locatie

Paardenstallen
(Kortrijk)
Korte Kapucijnenstraat
8500 Kortrijk

Bereikbaarheid

Tijdstip

vrijdag 14:00 - 20:00
zaterdag 14:00 - 18:00
zondag 11:00 - 18:00

Deze gebeurtenissen van bijna vijftig jaar geleden trokken, samen met andere verhalen, de aandacht van de kunstenaar en vormden de aanleiding voor een reeks schilderijen. Die link hoeven we niet al te letterlijk te nemen: Pieter Jennes is bovenal een schilder die associeert, transformeert en abstraheert, met krachtige en beklijvende beelden als resultaat. De voorstellingen op de schilderijen kennen een rudimentair perspectief, de verf huid is tactiel en de werken getuigen van een schilder kunstige realiteit vol experiment en doelgerichte ‘toevalligheden’.

Naast een twintigtal schilderijen bevat deze tentoonstelling ook tien tekeningen en een ruimtelijke installatie in textiel, die Pieter Jennes in opdracht van Be-Part Kortrijk realiseerde. De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door Gallery Sofie Van de Velde uit Antwerpen en Nino Mier Gallery uit Los Angeles.

  • Pieter Jennes Things Behind the Sun
    Things behind the sun 2022, olie en collage op doek. Courtesy Pieter Jennes en Nino Mier Gallery. Foto: Joost Joossen.
  • Pieter Jennes, What would it sound like if your were a songwriter?
    What would it sound like if you were a songwriter? 2022, olie en collage op doek. Courtesy Pieter Jennes en Nino Mier Gallery. Foto: Joost Joossen.
Pieter Jennes Foto Axelle Degrave