Frank&Robbert Robbert&Frank

Breadcrumbs

Breadcrumbs
Waregem
23 feb. 01 jun. 2020

Be-Part Waregem organiseert vanaf 23 februari een solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Frank&Robbert Robbert&Frank.

De tentoonstelling, getiteld BREADCRUMBS, gaat op zoek naar de kruimels die de kunstenaars de afgelopen jaren achterlieten met hun foto’s, videowerken, sculpturen, theatrale diorama’s, blauwdrukplannen, zeefdrukken en kleitabletten. Hiermee vertellen ze een verhaal van vriendschap en transformatie. Vanuit hun persoonlijke mythologie koppelen ze de dagelijkse realiteit aan filosofische en maatschappelijke vraagstukken.

Frank&Robbert Robbert&Frank vertrekken vanuit een reeks draagbare houten koffertjes die ze enkele jaren geleden ontwikkelden tijdens een zomerresidentie in Be-Part. In de lijn van hun kunstpraktijk bevinden deze koffers zich op de grens tussen sculptuur en performance, beeldhouwwerk en attribuut, private en publieke ruimte, gadget en kunstwerk.

Frank&Robbert Robbert&Frank gaan in deze tentoonstelling zoals steeds in dialoog met elkaar en met hun publiek. Deze dialoog werd vertaald naar een eigen handenalfabet, waarmee ze doorheen de tentoonstelling een boodschap voor het publiek achterlieten. Deze verborgen boodschap zien ze als een uitnodiging om de tentoonstelling op een andere manier te benaderen. De bezoeker wordt zo deelgenoot van de zoektocht van de kunstenaars.

Voor het eerst pakt het kunstenaarsduo ook uit met het theatrale aspect van hun oeuvre. Aan de hand van performatieve acties in de openbare ruimte onderzoeken de kunstenaars hoe ze het fysieke kunstwerk kunnen overstijgen. Deze performatieve acties werden gedocumenteerd en in een archiefkast gepresenteerd, die de volledige wand van de houten box beslaat.

In Be-Part Waregem presenteren de kunstenaars voor de eerste maal een overzicht van hun zoektocht van de voorbije vijf jaar. 

Frank&Robbert Robbert&Frank
Na hun studies beeldende kunst aan het KASK (Gent, 2012) kozen Frank en Robbert om door het leven te gaan als het kunstenaarsduo Frank&Robbert Robbert&Frank. Deze intense samenwerking vormt de basis voor hun artistieke praktijk en symboliseert hun visie op vriendschap, collectiviteit, samenspel en kennisdeling. Samen realiseren ze een multidisciplinair oeuvre met objecten, prenten, installaties, video's en performances op de grens tussen beeldende kunst en theater. Naast multidisciplinariteit vormt ook (visuele) humor een van de belangrijkste ingrediënten van hun kunstpraktijk.

Frank&Robbert Robbert&Frank ontwikkelen steeds weer nieuwe methodes om hun werk te maken en te tonen. De status van het kunstobject en de kunstenaar is daarbij continu onderhevig aan verandering en transformatie. Zo tonen ze hun werk niet enkel via officiële tentoonstellingen, maar ook met zelf geïnitieerde acties in de openbare ruimte, zowel in België als in het buitenland. Ze zien dit als een strategie om nieuwe mensen te bereiken, hun experimenten voortdurend te evalueren en hun netwerk te verbreden.

Het werk van R&F F&R werd eerder getoond in KW Institute for Contemporary Art (Berlin), BOZAR (Brussel), BuBox Kortrijk, Baro Gallery (Sao Paulo), De Beursschouwburg (Brussel), Museum Angewandte.

Locatie

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Bereikbaarheid