Laurie Charles

Billboards Kortrijk

BILLBOARD LAURIE CHARLES 0017
Kortrijk
25 jan. 16 jun. 2024

Billboard Series Budabrug is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte. Elke drie maanden zal een andere kunstenaar een werk tonen. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap. De eerste reeks werken in Kortrijk focust op het kunstenaarsportret.

Billboard Series startte aan Dok Noord in Gent en is een project van artlead.net en 019, dat werd ontwikkeld met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Stad Gent. Billboard Series Kortrijk is een samenwerking tussen artlead.net, 019 en Be-Part, Platform voor actuele kunst en werd gecureerd door Thomas Caron, binnen een scenografie van Olivier Goethals.

LAURIE CHARLES
The Caregivers, 2022

Laurie Charles (°1987, België, woont en werkt in Brussel) is een verteller van speculatieve verhalen, waarin een wereld aan bod komt die sterk verschilt van de alledaagse realiteit en waarin gespeculeerd wordt over hoe deze wereld en maatschappij er anders hadden kunnen uitzien. Charles vertelt deze verhalen zowel via beeld als via taal, vanuit een sterk feministisch perspectief en vanuit een benadering die je holistisch zou kunnen noemen. Alles maakt deel uit van eenzelfde geheel en is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Haar artistieke praktijk is veelzijdig: ze schildert, maakt films en werkt met textiel. Zo brengt ze verschillende disciplines, ideeën, publieken en technieken samen tot een fictief verhaal waarin diepgaand onderzoek centraal staat.

Het herschrijven van de geschiedenis vanuit het perspectief van de vrouw, het lichaam en de daarbij horende zorg zijn thema’s die veel voorkomen in haar oeuvre. Ze put hierbij uit haar persoonlijke ervaring met een auto-immuunziekte. Zo maakt ze grote textielwerken met anatomische componenten en zachte sculpturen in de vorm van organen en ingewanden. Deze zijn allemaal handgemaakt en worden heel zorgvuldig met de hand beschilderd.
Deze werken verhouden zich elk op hun eigen manier tot het lichaam van de toeschouwer. Zo zijn er kussens om te ondersteunen, gordijnen die ver- en onthullen en rekwisieten die gebruikt worden in een performatieve context.

In de voorbije jaren werkte ze aan een reeks aquarellen, waarin ze middeleeuwse gravures die de geschiedenis van de geneeskunde verbeelden herwerkt. De kunstenaar behoudt in grote lijnen de composities, maar bevolkt de prenten met vrouwen en kleurt de taferelen in met verleidelijke pastelkleuren.
Voor dit billboard maakte ze een schilderij waarin ze verschillende gravures, scènes en perspectieven combineert. In The Caregivers toont ze ons het utopisch idee van een gesloten gemeenschap van vrouwen en vertelt ze over de historische positie van de vrouw, die – zeker buiten de stad – aangewezen was op zichzelf en de natuur om ziektes te overwinnen. Het werk herschrijft het verhaal van zelfstandige vrouwen die toen werden gemarginaliseerd en beschuldigd van hekserij. We zien vrouwen die zorgen en geneeskundig advies geven, altijd in relatie tot elkaar - niemand wordt alleen afgebeeld.

Laurie Charles toonde haar werk internationaal, onder meer in Wiels, Brussel; Terzo Fronte, Roma; Efremidis Gallery, Berlijn; Grazer Kunstverein, Graz; CIAP Kunstverein, Hasselt; 1646 - projectruimte voor hedendaagse kunst, Den Haag; Nanjing International Art Festival; Beursschouwburg, Brussel; Komplot, Brussel en Le Commissariat, Parijs.

Locatie

Extra Muros: Billboard Budabrug (Kortrijk)
Budabrug
8500 Kortrijk

Bereikbaarheid

Tijdstip

Altijd te bezichtigen

Prijs

Gratis

Laurie Charles, The Caregivers, Billboard, 2022© Laurie Charles
Banner Billboards logos alles 1680770560