Ante Timmermans

Ohnmit

Ante timmermans
Waregem
29 aug. 01 nov. 2015

Van zondag 30 augustus tot en met zondag 1 november liep in Be-Part, het platform voor actuele kunst van de Provincie West-Vlaanderen in Waregem, de tentoonstelling ‘OHNMIT’ van Ante Timmermans.

Beeldend kunstenaar Ante Timmermans (Ninove, 1976) drukt zich in diverse media uit (performance, schilderijen, sculpturen, ruimtelijke installaties…), maar wordt vooral als tekenaar gezien. De spontaniteit en directheid van zijn tekeningen zijn belangrijke kenmerken van zijn oeuvre.

In het vroegere werk van Ante Timmermans, waarvan in 2010 een eerste presentatie in Be-Part te zien was, vormden herhaling en routine de rode draad. Ezels liepen rondjes en achtbanen en asfaltjungles waarin je door de bomen het bos niet meer kon zien, gaven een beeld van een grijze, troosteloze wereld van routine, orde, controle en absurditeit.
Daar waar Ante Timmermans, die graag associatieve woordspelingen hanteert, vroeger vaak refereerde aan de ‘homo ludens’(de spelende mens) heeft hij het in zijn recentere werk over de ‘homo nonsens’, refererend aan de huidige richtingloze periode waarin we volgens de kunstenaar zijn beland.

Deze tentoonstelling in Be-Part omvat 55 tekeningen op papier, 14 groot formaat tekeningen op paneel en enkele ruimtelijke installaties. Daarnaast werden samen met de architecten de vylder vinck taillieu enkele architecturale ingrepen in Be-Part gerealiseerd. De ingrepen dienen als een herlezing van de oorspronkelijke architectuur van architect Frank Delmulle te worden gezien.

De titel ‘OHNMIT’, eigenlijk ‘ohne-mit’ (zonder-met, niets-iets, afwezig-aanwezig), is te vergelijken met een taalfout die kinderen maken in zinnen als ‘Mag ik met zonder jas buiten spelen?’. De kunstenaar brengt dingen samen en ook weer niet. Met en zonder Frank Delmulle Architecten en Architecten De Vylder Vinck Taillieu.

Locatie

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Bereikbaarheid