Benoît Van Innis

Instant Light

Benoit perec
Kortrijk
06 sep. 18 okt. 2020

Benoît Van Innis (°Brugge, 1960) studeert schilderkunst bij Dan Van Severen aan Sint-Lucas Gent en publiceert kort na zijn studies tekeningen in De Morgen en De Standaard. Kort daarna, vanaf 1989, maakt hij ook 35 covertekeningen voor The New Yorker.

Bij de verbouwing van het Brusselse metrostation Maalbeek in 1999 wordt Benoît van Innis door de architecten De Smet-Vermeulen gevraagd de metrowanden te decoreren. Grote gezichten worden op Portugese tegels geschilderd en in het station aangebracht. Dit prachtige werk wordt op 22 maart 2016 het decor van een terroristische aanslag.

Op dag 1 van de Belgische lockdown ten gevolge van de coronapandemie maakt Benoît een tekening in zwarte stift op een A4-blad. Hij stuurt deze via sociale media en WhatsApp naar enkele vrienden uit de kunstwereld. Op dag 2 van de lockdown maakt hij een nieuwe tekening en verzendt deze opnieuw. Vrienden en kennissen beginnen te reageren op de tekeningen die vanaf dan dagelijks in hun mailbox (hun ballingsoord?) binnenvallen. Enkele mensen delen de tekeningen op hun beurt via sociale media. Zo ontstaat een kleine community.

De tentoonstelling en het boek Instant Light bundelen de volledige reeks tekeningen die Benoît vanuit zijn lockdownatelier in Brussel heeft gemaakt. Het hoofdpersonage met de onafscheidelijke sigaret (de kunstenaar zelf?) reageert vanuit zijn heel eigen universum op de ongeziene toestand. De tekeningen roepen de sfeer op van het betere absurdistische theater. Benoîts geliefkoosde onderwerpen komen aan bod: schilderkunst (Velázquez), Club Brugge (Raoul Lambert), literatuur (Georges Perec), het Franse chanson (Dalida), aangevuld met andere ‘artistieke’ onderwerpen.

Instant Light is een verzameling van 96 unieke tekeningen die een persoonlijk verslag vormen van een nooit eerder geziene periode in onze geschiedenis. De zwierige, elegante, bedrieglijk eenvoudige maar virtuoze tekeningen lijken deze zwarte bladzijde instant lichter te maken. Ze vormden een ideale verpozing tussen de vele onheilsberichten die in de periode van half maart tot 2 juni 2020 op ons afkwamen. Elke dag een tekening om te ontsnappen uit een vluchtige en onsamenhangende schijnwereld.

Benoît is een meester in het oproepen van een bepaalde sfeer. De centrale figuur staat altijd wel met een been buiten de maatschappij. Hij heeft een aristocratische levenshouding en zit meestal thuis. Alhoewel hij nooit werkt, is hij altijd bezig met zaken die hem relevant lijken. Die gaan van Alvar Aalto, Buñuel en Club Brugge over het Prado, Eric Satie, Sœur Vaseline en West-Fleteren (sic) tot Francisco de Zurbarán.

De tentoonstelling Instant Light is achtereenvolgens te zien in het Museum Hof van Busleyden in Mechelen, Be-Part Kortrijk met als locatie het Dormitorium van het Museum Kortrijk 1302, de Solvay Bibliotheek in het Leopoldpark in Brussel en de Fundación Carlos de Amberes in Madrid.

Het boek Instant Light, met teksten van Javier López de Goicoechea Zabala en Ann Joséphine Meskens, is viertalig (Nederlands/Frans/Engels/Spaans). Het wordt uitgegeven bij Posture Editions in een co-editie met het Berg Institute in Madrid, een academische instelling die opkomt voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten.

Locatie

Extra Muros: Dormitorium
Begijnhofpark
8500 Kortrijk

Bereikbaarheid

  • Tekeningen Benoit v I 11
  • Tekeningen Benoit v I 14
  • Tekeningen Benoit v I 17
  • Tekeningen Benoit v I 41