Naar aanleiding van de publicatie Erased and Not Erased organiseert Be-Part in samenwerking met het Cultuurcentrum Brugge en Galerie Hopstreet (Brussel) een tweedaagse tentoonstelling met nieuw werk van Fabrice Souvereyns (°1995 Tongeren). Tijdens de tentoonstelling zullen een tiental werken en een nieuwe muurschildering van Fabrice Souvereyns te zien zijn.
Erased and Not Erased (Posture Editions # 50) bevat tekstbijdragen van Barbara De Coninck en Filip Luyckx en functioneert als het eerste overzichtswerk van de jonge kunstenaar. Zondag 30 april om 15u zal er een boekvoorstelling plaatsvinden, waarbij Barbara De Coninck en Fabrice Souvereyns in gesprek zullen gaan over zijn werk. Na de presentatie kan je je exemplaar van Erased and Not Erased laten signeren door de kunstenaar.
Praktische informatie:
Boekvoorstelling: Zondag 30/04 — 15:00 (Nederlands gesproken)
Gesprek tussen Barbara De Coninck en de kunstenaar.
Inschrijven voor de boekvoorstelling via Eventbrite
Erased and Not Erased (Posture Editions # 50)
ISBN 978 94 9126 255 5
21 × 30 cm, softcover 256 p
Fabrice Souvereyns: Erased and Not Erased
Gewapend met potlood, gom en breekmes creëert Fabrice Souvereyns een gedetailleerde wereld vanuit intense observaties en waarnemingen.
Het jonge oeuvre van Souvereyns put inspiratie uit de fysieke wereld, uit fauna en flora en uit wat voor de mens zichtbaar is in de lucht. Daarnaast spelen ook meer 'onzichtbare' thema's een substantiële rol in het werk. De invloed van bijvoorbeeld de wetenschap kan niet worden ontkend, terwijl ook de kunstgeschiedenis als inspiratiebron dient voor de excentrieke plantenwereld van de kunstenaar. Plantaardige taferelen in de kunst weerspiegelen hoe de mens zich destijds verhoudt tot onderwerpen als natuur, religie, filosofie of wetenschap.
Souvereyns maakt gebruik van dit referentiekader, maar laat ook ruimte voor zijn persoonlijke vormentaal. Daardoor hangt er altijd een zekere universaliteit en terughoudendheid rond zijn tekeningen: hoewel ze gebaseerd zijn op eeuwenoude natuurlandschappen, vinden we ze niet precies terug in de werkelijkheid. De grens tussen werkelijkheid en (onder)bewustzijn vervaagt. Tijdens het werken laat hij zich leiden door spontaniteit, maar de tekeningen zijn niet zomaar het resultaat van automatisme. Elke beweging, toevoegen of weglaten, laat een uniek spoor na en is een bewuste keuze van de kunstenaar.