De jonge Belgische kunstenaar Mekhitar Garabedian werd in 1977 in Syrië geboren. Zijn grootouders waren gevlucht voor de Turkse genocide in Armenië en aan het begin van de jaren tachtig voelden zijn ouders zich op hun beurt genoodzaakt het Libanese oorlogsgebied te ontvluchten. Ze emigreerden naar België.
Het is niet verwonderlijk dat het werk van Mekhitar Garabedian als kunstenaar dan ook handelt over migratie, geheugen, geschiedenis, identiteit en taal. De dilemma's en trauma's die de familiegeschiedenis met zich meetorst, alsook zijn 'non-positie' als tweede (en derde generatiemigrant), gaat Mekhitar Garabedian op een beklemmende en intrigerende manier vertalen in een aantal nieuwe foto-installaties en video- en geluidswerken.
Hoewel Mekhitar Garabedian in zijn oeuvre zeer persoonlijke thema's raakt, weet hij het werk, weg van alle anekdotiek, op een universeel niveau te plaatsen. Op deze manier functioneert zijn werk als een spiegel op brandend actuele maatschappelijke en sociale thema's zoals integratiepolitiek, rechten en plichten van allochtonen en autochtonen, het recht op taal, rituelen en identiteit in de hedendaagse multiculturele maatschappij.
Deze tentoonstelling is een unieke gelegenheid om te ontdekken hoe er vanuit een allochtoon artistiek denken omgegaan wordt met zowel de Westerse cultuurgeschiedenis als met een dagelijkse maatschappelijke realiteit. Het overgrote deel van de werken geëxposeerd in deze tentoonstelling, werden gecreëerd in 2005 toen Mekhitar Garabedian artist-in-residence was in het Buda Kunstencentrum in Kortrijk.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling wordt ook de eerste publicatie van Mekhitar Garabedian gepresenteerd, waarin de kunstenaar verder ingaat op de inhoud van een achttal van zijn werken.
Curator: Kurt Vanbelleghem
Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem