Evelyn Taocheng Wang

Billboards Kortrijk

Evelyn Taocheng Wang, Frog Prince, 2018, Billboard Series Kortrijk, courtesy of Artlead and 019, foto: Dirk Pauwels
Kortrijk
26 okt. 26 dec. 2023

Billboard Series Budabrug is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte. Elke drie maanden zal een andere kunstenaar een werk tonen. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap. De eerste reeks werken in Kortrijk focust op het kunstenaarsportret.

Billboard Series startte aan Dok Noord in Gent en is een project van artlead.net en 019, dat werd ontwikkeld met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Stad Gent. Billboard Series Kortrijk is een samenwerking tussen artlead.net, 019 en Be-Part, Platform voor actuele kunst en werd gecureerd door Thomas Caron, binnen een scenografie van Olivier Goethals.

EVELYN TAOCHENG WANG
Frog Prince, 2018

Evelyn Taocheng Wang (°1981, Chengdu, CN) verbindt in haar werk persoonlijke herinneringen en fantasieën met grotere thema’s als identiteit, seksualiteit, etniciteit en gender. Ze onderzoekt deze thema’s via schilderkunst, video, installatie en performance. De kern van haar praktijk heeft te maken met het idee dat het lichaam cultureel gezien relatief is, dat hoe een lichaam betekenis krijgt verschilt naargelang de tijd en plaats waarin het zich bevindt. In haar werk bevraagt ze hoe onze identiteit bepaald wordt en hoe deze identiteit zich verhoudt tot ons lichaam.

Frog Prince is ontstaan in kader van haar film Three versions of change. De film gaat over verhalen en mythologieën die in de loop der tijd in verschillende culturele contexten zijn geschreven, aangepast en herverteld. Wang heeft in de film bijzondere aandacht voor het sprookje van De Prinses en de Kikker. Er zijn verschillende versies van het verhaal, maar ze hebben allemaal te maken met transformatie. De focus ligt op de verschillende identiteiten die verbonden zijn met de lichamen terwijl deze van vorm veranderen. Doorheen drie verschillende versies van het verhaal ontspint het idee dat identiteit vloeibaar en aanpasbaar is. De tekening op het billboard komt ook voor in deze film en toont de kunstenares die naast een kikker ligt en vertelt hoe zij haar kamer zou willen inrichten. Hierbij verwijst ze naar een traditie van de Chinese Ming-dynastie om lichte en donkere kamers met elkaar af te wisselen en te versieren met perziken en rijstkoekjes. Deze traditie werd nieuw leven ingeroepen door het invloedrijke essay Written on Water (1945) van de Chinese schrijfster Eileen Chang.

Evelyn Taocheng Wang studeerde klassieke schilderkunst in China, waarna ze naar Europa verhuisde om aan de Städelschule in Frankfurt te studeren en deelnam aan het residentieprogramma in De Ateliers, Amsterdam. In 2016 ontving ze de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en de Dorothea von Stetten Art Award en in 2020 ontving ze de ABN AMRO Art Award. Wangs oeuvre werd reeds internationaal gepresenteerd bij onder meer Company Gallery, New York; KW Institute for Contemporary Art, Berlijn; Galerie Fons Welters, Amsterdam; Frans Hals Museum, Haarlem; Carlos/Ishikawa, Londen; Tale of a Tub, Rotterdam; FRAC Champagne-Ardenne, Reims; Hermitage, Amsterdam; Kevin Space, Wenen; Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, Düsseldorf. Haar werk was te zien in tal van groepstentoonstellingen, waaronder in Manifesta 11, Zurich; de 9de Biënnale van Shanghai; Kunstmuseum Bonn; Stedelijk Museum Schiedam en Centre Pompidou, Parijs.

Locatie

Extra Muros: Billboard Budabrug (Kortrijk)
Budabrug
8500 Kortrijk

Bereikbaarheid

Frog prince, Evelyn Taocheng Wang© Evelyn Taocheng Wang, artlead
1024x724
Banner Billboards logos alles 1680770560