Blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Waregem Be-Part
van 25 februari 2023 - 07 mei 2023

Ria Verhaeghe: Panta Rhei, Spiegelrei

In het voorjaar van 2020 plaatste Ria Verhaeghe (Roeselare, 1950) elke dag een foto van de waterspiegel van de Spiegelrei in Brugge op sociale media. Ze nam die foto vanuit het raam van haar atelier, tweehoog in een patriciërswoning in het hartje van de stad. De stroom van het water in combinatie met de wind en het licht leverde een oneindige variatie aan beelden op, die ze telkens weer opnieuw vastlegde. De kunstenaar richtte haar blik op de periferie en maakte die tot het centrum van haar werk.

Panta Rhei verwijst naar een citaat van Heraclitus. Alles om ons heen verandert zoals het beeld van het water, niets blijft hetzelfde. Panta Rhei staat bijgevolg ook voor een boodschap van hoop: aangezien alles voortdurend verandert, kunnen we het negatieve in positieve energie omzetten.

Ria Verhaeghe ontwikkelt dit thema verder door haar tekeningen, foto’s en sculpturen te combineren met een reeks uit haar Provisoria, een verzameling geordende en gecatalogiseerde krantenfoto’s die ze ruim dertig jaar geleden begon aan te leggen. Vandaag maakt deze persoonlijke (analoge en digitale) beeldbank de kern van haar beeldend werk uit. Het geheel omvat zo’n 60.000 foto’s en is volgens eigen principes van de kunstenaar gebundeld in een matrix van groepen, trefwoorden en kleuren. De Provisoria is te beschouwen als een manier om vat te krijgen op de wereld.

Ria Verhaeghe exposeerde eerder in de Fundació Antoni Tàpies in Barcelona (2010, in duo met Bracha L. Ettinger) en nam deel aan de biënnales van Sydney (2012) en Moskou (2013). In ons land was haar werk te zien in het FOMU in Antwerpen (2008) en het MSK Gent (2017-2020).

Expo te Waregem: elke donderdag t.e.m. zondag van 14u tot 17u30

Ria Verhaeghe, Prayer sculpture, 2012, Newspaper, stock market reports and latex 22 x 67 x 20 cm, Courtesy Richard Saltoun Gallery Rome/London, Copyright Ria Verhaeghe

Ria Verhaeghe, z.t., 2021 – 2022, olie op papier 210 x 297 mm, Copyright, Ria Verhaeghe