Ruben Bellinkx: BLACK SUN

Ruben Bellinkx Black Sun 2022 Hoofdbeeld Website
Kortrijk
19 Mar 06 Jun 2022

In zijn tekeningen, films en installaties schept Ruben Bellinkx (°Wilrijk, 1975, woont en werkt in Brussel) omstandigheden voor merkwaardige ontmoetingen tussen totaal verschillende elementen. Hoewel de sfeer sereen is, ontspint zich diep verankerd in het schijnbaar vertrouwde tafereel een existentieel drama, onverschillig en doofstom voor de buitenwereld.
Door van heel nabij het trage proces van de interactie tussen dingen en levende wezens vast te leggen, laat de kunstenaar de meest eenvoudige en alledaagse realiteit omkantelen naar een andere dimensie. Wat zich afspeelt, is niet zozeer een verwarrende blik op de realiteit, maar eerder het blootleggen van ongelijke verhoudingen en mechanismen van conditionering en domesticatie.

In deze solotentoonstelling toont Ruben Bellinkx in primeur drie nieuwe films. In Black Sun vliegen vogels en drones een choreografie boven een dubbelbed. Bellinkx toont ook zijn eerste 35mm-film, Double Bind, waarin drie werkmannen geleidelijk aan een noodzakelijk onderdeel van een rolsteiger worden. Double Bind wordt uitzonderlijk voor deze tentoonstelling getoond met een analoge 35mm-projector, wat een bijzondere magie teweegbrengt. 

De tentoonstelling bevat ook een twintigtal tekeningen en stereofoto’s, waarvan de meeste nooit eerder werden getoond.

www.rubenbellinkx.com

Opening zaterdag 19 maart om 15:00

Openingsuren: woensdag tot zondag, van 14u. tot 18u.
Op Pinkstermaandag 6 juni zal de tentoonstelling uitzonderlijk open zijn van 14u. tot 18u. De kunstenaar zal die dag ook aanwezig zijn.

Met dank aan de werkgroep BuBox Kortrijk en Geukens & De Vil Gallery, Antwerpen

Location

Paardenstallen
 (Kortrijk)
Korte Kapucijnenstraat
8500 Kortrijk

Accessibility

Still Black Sun drones 300 DPI 01
Ruben Bellinkx Still Black Sun birds 300 DPI 03
Ruben Bellinkx Double Bind filmstill 300 DPI DEF 01
Ruben Bellinkx Design for raw iron fence to maintain distance version 3 2020