Polly Apfelbaum: Deep Purple, Red Shoes

Polly apfelbaum
Waregem
20 Mar 31 May 2015

Het effect dat de installatie ‘Deep Purple, Red Shoes’ teweegbrengt bij de toeschouwer is vergelijkbaar met wat een schilderij van de color field painters Mark Rothko en Barnett Newman teweegbrengt. Het wil de bezoeker en de hele ruimte doen baden in kleur. De intense kleurervaring die ik nu bij Be-Part beleefde, overtuigde me zelfs meer dan diegene die ik in februari op de Rothko-expo in Den Haag mocht meemaken.
(Isabelle De Baets, in H Art #140, 16.04.2015)

Het oeuvre van Polly Apfelbaum (°1955, Abington, Pennsylvania, woont en werkt in New York) bevindt zich op het snijpunt van schilderkunst, sculptuur en installatiekunst. Haar werk is een mix van twee- en driedimensionale kunst, waarin kleur een belangrijke rol speelt. Werken van Polly Apfelbaum zijn opgenomen in tal van museumcollecties over de hele wereld, zoals het MoMA, het Whitney Museum of American Art in New York, het FRAC Nord-Pas de Calais in Duinkerke, het Brooklyn Museum, het Israel Museum in Jeruzalem, het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris...

Voor Be-Part heeft Apfelbaum een ontwerp gemaakt met tapijt dat de tentoonstellingsruimtes bijna integraal bedekt. Het werk, getiteld Deep Purple, Red Shoes, omvat drie tapijtinstallaties in tinten die variëren van intens rood tot dieppaars.

Polly Apfelbaum combineert een hedendaags discours met de traditie van handgeweven tapijten uit de staat Oaxaca in het zuiden van Mexico. De tapijten zijn afkomstig uit het dorp Teotitlán del Valle, dat bekendstaat voor zijn eeuwenlange traditie van handgeweven tapijten. Daarbij wordt wol van lokale schapen gebruikt, die gekleurd is met natuurlijke pigmenten uit de streek.

Dit project is het vierde in een reeks van tapijtwerken van Polly Apfelbaum:
- Polly Apfelbaum, Miss Dior, Grand Palais, Parijs, 2013
- Polly Apfelbaum, Evergreen Blueshoes, 2014, BCA, Burlington, Vermont, USA
- Polly Apfelbaum and Dan Cole, For the love of Gene Davis, 2014, Temple Contemporary, Tyler School of Art, Philadelphia, USA
- Polly Apfelbaum, Deep Purple, Red Shoes, 2015, Be-Part, Waregem, Belgium

In Deep Purple, Red Shoes – een verwijzing naar de Britse hardrockband – bouwt Apfelbaum voort op haar onderzoek naar het concept tegencultuur en naar experimentele alternatieven voor het maken van kunst. De tentoonstelling toont Apfelbaums interesse in kleur, in het horizontale vlak, en in de vage grens tussen beeldende kunst en ambacht.

Met dank aan Frith Street Gallery, Londen


Location

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Accessibility