PLAY 2018, Stadsfestival Voor Hedendaagse Kunst

Play Kortrijk 2018
Kortrijk
23 Jun 11 Nov 2018

— ALL WORK AND MORE PLAY

PLAY is een eigenwijs stadsfestival dat van 23 juni tot 11 november 2018 het kloppende hart van Kortrijk inpalmt met hedendaagse kunstwerken. Op diverse binnen- en buitenlocaties in de stad kun je je onderdompelen in de unieke wereld van internationale beeldende kunst. Tijdens PLAY dient de stad niet enkel als canvas, maar wordt tegelijk onze relatie met ‘spelen’ beetje per beetje ontleed. Hoe beïnvloedt spelen ons sociaal gedrag? Hoe weerspiegelt ‘het spel’ de evolutie van onze maatschappij? Hoe belangrijk is spelen voor onze motorische en cognitieve ontwikkeling?

Kortrijk is lid van het UNESCO Creative Cities Network, is officieel benoemd tot een kind- en jongerenvriendelijke stad en verkozen tot European City of Sport 2018.

— KORTRIJK, SPEELPLAATS VOOR CREATIEF TALENT

Kortrijk groeit, bloeit en staat vooral niet stil. En het is net die constante stedelijke metamorfose dat van de West-Vlaamse stad het gedroomde decor maakt voor PLAY. Niet zomaar een voedingsbodem voor regionaal en (inter)nationaal talent, maar ook een springplank die kansen biedt. Deze onverwachte creatieve melting pot verbindt verschillende disciplines zoals kunst, design, onderwijs en ondernemerschap zorgvuldig met elkaar. Een stad met een flinke dosis lef, zin voor creatief ondernemen en vooral met (speel)ruimte voor experiment.

— WAAROM PLAY?

PLAY vertrekt vanuit de Homo Ludens, Latijns voor ‘Spelende Mens’, een in 1938 gepubliceerd cultuurwetenschappelijk werk neergepend door Nederlandse historicus Johan Huizinga. Daarin heeft hij het over het belang van het spe(e)lelement in onze samenleving: de spelende mens is namelijk ouder dan maatschappij en cultuur, en vooral een voorwaarde voor persoonlijke groei, evolutie en maatschappelijke ontwikkeling. Daarnaast had New Babylon -een visionair beeldend kunstproject van Constant Nieuwenhuys- ook een hand in de totstandkoming van PLAY. Het stadsfestival putte ook inspiratie uit het zogenaamde Peter Pan-syndroom, waarbij zorgeloosheid en de pure vrijheid van ‘kind zijn’ centraal staan.

— PLAY KORTRIJK IS:

een tentoonstelling voor actuele kunst in de publieke ruimte in Kortrijk
verbindt diverse locaties in de stad met elkaar
brengt nationale & internationale kunstenaars naar Kortrijk
wekt kunst tot leven door interactie met het publiek
is gericht op alle leeftijden en generaties
is gratis toegankelijk voor iedereen

— HERONTDEK JE STAD

PLAY omvat meer dan 40 binnen- en buiteninstallaties van (inter)nationale kunstenaars met interesse in het interactieve aspect van kunst en de relatie van een kunstwerk met de toeschouwer, de ruimte en de stedelijke ontwikkelingen. Het stadsfestival biedt unieke artistieke ervaringen die bezoekers de mogelijkheid geven om te reflecteren over hun persoonlijk handelen en om menselijk gedrag te zien in een ander daglicht. De kunstenaars gebruiken humor en spel om onze aandacht te vestigen op diverse sociale codes en subjectieve ideeën over menselijk gedrag.

De voorbije jaren vervaagde de grens tussen kunst en stedelijke planning: beide dragen bij tot een positieve hervorming van de openbare ruimte door middel van spel, betrokkenheid en burgerparticipatie. PLAY zet bezoekers vooral aan om Kortrijk te (her)ontdekken en toont hoe de stedelijke omgeving een hoofdrol speelt in ons dagelijkse leven.

— VOOR WIE IS PLAY?

Voor speelvogels! Voor jong en oud! Voor nieuwsgierige en kritische blikken! PLAY spreekt een groot én divers publiek aan, maar richt zich in de eerste plaats op vijf grote groepen.

Internationaal kunstenpubliek

PLAY presenteert werken van meer dan 40 gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars in hartje Kortrijk. Bekende namen zoals Carsten Höller, David Claerbout, Lawrence Weiner, Erwin Wurm, Martin Creed, Pipilotti Rist en Peter Friedl moeten kunstliefhebbers uit alle uithoeken van de wereld naar West-Vlaanderen lokken.

Scholen

PLAY staat voor interactiviteit en entertainment, een ideale mix voor jonge kinderen om zich uit te leven en kennis te maken met beeldende kunst. Een speciaal educatief pakket met workshops en masterclasses spreekt scholen aan om PLAY te beleven in klasverband.

Groepen en verenigingen

PLAY belooft je een boeiende dag in Kortrijk. Groepen en socio-culturele verenigingen zoals Zilveren en Koperen Passers, Davidsfonds, Femma, Okra en Neos zijn dan ook belangrijke doelgroepen voor een daguitstap -of weekendje!- naar Kortrijk.

Bezoekers uit de ruime regio

Door de laagdrempeligheid van het event én de interactiviteit spreekt PLAY niet enkel een beeldende kunstpubliek aan, maar richt het stadsfestival zijn pijlen op alle lagen van de bevolking.

Noord-Frankrijk en Wallonië

Kortrijk is zich als Vlaamse partner van Eurometropool bewust van de meerwaarde van de samenwerking met Noord-Frankrijk en Wallonië. Beeldende kunst heeft namelijk het voordeel dat taal van ondergeschikt belang is. Daarom wil PLAY via een hechte samenwerking met Eurometropool de 2.1 miljoen mensen in de driehoek Lille- Kortrijk- Tournai ook laten genieten van het stadsfestival. Eurometropool is partner van PLAY voor grensoverschrijdende samenwerking op vlak van communicatie, publiekswerking en promotie.