Martí Anson: La Botiga de l'Anson

14599318991655017426
Waregem
26 Mar 22 May 2016

La Botiga de l’Anson is een project van de Spaanse kunstenaar Martí Anson (°1967, Mataró (ES), woont en werkt in Barcelona). Hij ontwikkelde het in 2015 voor de tentoonstelling Species of Spaces in het MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona). De curator van deze tentoonstelling was Frederic Montornés. De titel was ontleend aan het boek Espèces d’Espaces (Species of Spaces, Ruimten rondom) uit 1974 van de Franse schrijver Georges Perec (1936-1982). Martí Ansons bijdrage aan de tentoonstelling bestond erin op een andere plaats in de stad een winkel te maken: La Botiga de l’Anson.

Martí Anson haalt zijn inspiratie uit het alledaagse, uit de banaliteit die ons omgeeft en uit het triviale. La Botiga (de winkel) tast de grenzen tussen realiteit en fictie af. De winkelruimte wordt gevuld met meubels die werden gemaakt naar een ontwerp van Joaquim Anson, de vader van de kunstenaar, die in de jaren 1960 meubels ontwierp en maakte voor familie en vrienden. In die periode begon het Spanje van generaal Franco zich te openen voor de buitenwereld. Spanje werd een populaire vakantieplek, met een boomende hotelindustrie en een opkomende consumptiemaatschappij als gevolg van de toegenomen welvaart. De integratie van design in het maatschappelijke weefsel was echter minimaal. Vele producten bootsten de moderniteit op een formele manier na, eerder dan echt modernistisch te zijn. Vandaar het idee van Joaquim Anson om zelf zitmeubelen, banken en tafels te ontwerpen. La Botiga de l’Anson is een verkenning van de banale ruimte en de alledaagsheid, een onderzoek van de grens tussen de sociale realiteit en kunst. Door de winkelruimte te vullen met meubels, kussens, lampen en tekeningen ondervraagt Martí Anson de ruimte en maakt hij een lezing ervan mogelijk. 

La Botiga de l’Anson krijgt een nieuw leven in een voormalige meubelgalerie die in 1966 werd ontworpen voor het familiebedrijf Vynckier in het landelijke Waregem. Ook hier wordt de bezoeker uitgenodigd om te reflecteren over functionaliteit in kunst en over de manier waarop we onze ruimten gebruiken. La Botiga de l’Anson wordt op een verrassende wijze geïntegreerd in de voormalige etalages van meubelgalerie Vynckier. Het project wordt getoond als onderdeel van een kunstroute in Waregem. De bezoeker wordt uitgenodigd om de afstand tussen de diverse locaties wandelend of met de fiets af te leggen en – volgens de ideeën van Perec – het verloop van de ene naar de andere plek, van de ene naar de andere ruimte, in zich op te nemen.

Matthieu Lobelle (°1966, Brugge, woont en werkt in Oostende) brengt in zijn werk elementen uit persoonlijke en collectieve herinneringen naar boven. Op die manier probeert hij het abstracte en onvatbare element tijd weer te geven. Zowel in zijn tekeningen als in zijn sculpturen probeert de mens zich los te wrikken uit zijn (persoonlijke) geschiedenis. In Lobelles oeuvre keren een aantal beelden in wisselende gedaanten terug, zoals het huis dat compact en gesloten is en als een metafoor voor de menselijke natuur kan worden gezien. Voor La Botiga de l’Anson maakt Matthieu Lobelle acht tekeningen. De relatie tussen natuur en cultuur en de grenzen tussen heden en verleden, stad en platteland, leven en dood zijn daarin niet duidelijk waarneembaar. Lobelles tekeningen sluiten ook aan bij de fascinatie van veel hedendaagse kunstenaars voor het picturesque. Deze term verwijst naar een specifiek soort landschap, dat men enerzijds als een geschikt onderwerp voor schilderijen beschouwde, anderzijds als een stuk werkelijkheid dat men ‘schilderachtig’ kon noemen. Hoewel de tekeningen behaaglijk uitpakken door hun compositie, schuilt er een intrinsieke dreiging in het werk. 

Aan Ilse Acke (°1975, Brugge) vroeg Martí Anson een vijftal ontwerpen voor stoffenprints. Hij gebruikte die voor de kussens die bij zijn meubilair horen. De geometrische ontwerpen die hij koos, vallen op door hun kleuren, kracht en speelsheid. Ilse Acke volgde aanvankelijk een opleiding als grafisch vormgeefster en studeerde pas later mode- en textielontwerp. Acke kiest voor handwerk en heeft een voorkeur voor kleinschalige productie. Naast haar ontwerpen voor interieurtextiel is ze vooral bekend om haar custom-made handgeweven sjaals. Daarin combineert ze motieven en kleuren met verrassende weeftechnieken en materialen van hoge kwaliteit. In 2013 won Ilse Acke de Vierjaarlijkse Prijs voor Kunstambachten van de provincie West-Vlaanderen.

Martí Ansons keuze voor de verlichting viel op het bedrijf DARK. Naast de staande lamp ABA NUIT en de wandverlichting DING koos Anson voor de lamp LA CAGE, een ontwerp van de Belgische ontwerper Stefan Schöning.

Martí Anson wordt vertegenwoordigd door Galeria Estrany–de la Mota, Barcelona.

Location

Extra Muros: Waregem
Henri Lebbestraat 25
8790 Waregem

Accessibility