Jan Kempenaers: Recent Ruins

Jan Kempenaers
Waregem
04 Sep 31 Oct 2010

De tentoonstelling ‘Recent Ruins’ is het resultaat van Jan Kempenaers’ artistiek onderzoek naar de hedendaagse invulling van het pittoreske thema bij uitstek, de ruïne. Jan Kempenaers toont foto’s van wat volgens hem relevante hedendaagse ruïnes zijn: vervallen of (deels) vernietigde monumenten en architectuur uit het voormalige Joegoslavië, Hongarije en de Filippijnen. Jan Kempenaers’ beelden tonen deze monumenten als symbolen van een vroeger tijdperk. Vroeger verborgen hun overweldigende pathos en het scherm van de sociale context de esthetische inhoud, nu tonen de foto’s ze als ‘vergeten objecten’ of ruïnes. Ze zijn niet alleen hun sociale context en functie verloren, maar ook de betekenis die eraan gekoppeld was. Dat wordt benadrukt door de afstandelijke wijze waarop Jan Kempenaers de monumenten in beeld brengt. Schijnbaar objectief registreert hij de vroeger zo zwaar beladen monumentale vormen in een schemerig licht en in een verlaten landschap. Zo verworden de bouwwerken tot donkere silhouetten, die dan wel hun oorspronkelijke betekenis hebben verloren, maar zeker niet hun esthetische waarde.

Jan Kempenaers (°1968, Heist-op-den-Berg) woont in Antwerpen en werkt in Gent, waar hij als kunstenaar verbonden is aan de KASK (Hogeschool Gent). Sinds 1991 maakt hij hoofdzakelijk gedetailleerde kleurenfoto’s op groot formaat van stedelijke landschappen. Sinds 2006 concentreert hij zich op een omvangrijk project over het neopittoreske, waar deze foto’s van bijzondere monumenten deel van uitmaken. Voor de tentoonstelling in Be-Part realiseerde Jan Kempenaers een twintigtal nieuwe werken.

Bij de opening van de tentoonstelling zal ook het bijbehorende boek Spomenik (uitgegeven door Roma Publications in Amsterdam) voorgesteld worden.

Location

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Accessibility