Hadassah Emmerich: Hips don’t lie

Hadassah Emmerich Cascade 2021
Waregem
25 Mar 22 May 2022

Hadassah Emmerich (Heerlen, 1974) creëert voor Be-Part Waregem een nieuw werk in de toonzaal van de voormalige meubelgalerie Vynckier. Ze realiseert er een monumentale muurschildering in combinatie met werken op papier en doek.

Hadassah Emmerich dompelt de toeschouwer onder in een inhoudelijk gelaagde installatie, waarin thema’s als het vrouwelijke lichaam en identiteit, het zintuiglijke en het wellustige, naast de commodificatie van het erotische en exotische aan bod komen. Emmerich deconstrueert en reconstrueert, ze ontleedt en voegt samen en gebruikt daarvoor onder meer vinylsjablonen. Erotiserende delen van het vrouwelijke lichaam combineert ze met vegetatieve elementen zoals planten en bloemen. Balancerend op de grens tussen figuratie en abstractie versmelten die als het ware tot nieuwe, kleurrijke symbolen voor sensualiteit, generositeit en ruimdenkendheid. Met een geraffineerd kleurgebruik en een virtuoze techniek stelt Emmerich noties zoals vrouwelijkheid, verleiding en ornament in vraag.

Hadassah Emmerich studeerde schilderkunst en grafiek aan de ABK Maastricht, gevolgd door een werkperiode aan het HISK (destijds in Antwerpen). Van 2003 tot 2005 studeerde ze aan het gerenommeerde Goldsmiths College in Londen, waar ze een MA in Fine Art behaalde. In 2007-2008 werkte Emmerich via het buitenlandatelierprogramma van het Mondriaan Fonds een jaar lang in het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn. Sinds 2016 woont en werkt ze in Brussel.

Over haar kunstenaarspraktijk zegt Emmerich: ‘Ik vind het belangrijk om op verschillende fronten actief te zijn: ik werk zowel in het atelier als site-specific, ik realiseer opdrachten in de openbare ruimte, ben gastdocent aan verschillende academies en toon mijn werk op diverse plekken zoals galeries, musea of projectruimtes. Mijn houding als kunstenaar is een mix van nieuwsgierigheid, naar buiten toe gericht zijn, reflectief en zelfkritisch zijn, en een portie romantiek gecombineerd met doorzettingsvermogen.’

De titel Hips don’t lie verwijst naar het gelijknamige nummer van Shakira uit 2005. Voor de choreografie van de videoclip werd de Indiase Farah Khan ingehuurd omdat men de dans deels in Bollywoodstijl wilde. Verder wordt er in de clip op straat gedanst in kostuums zoals tijdens het Colombiaanse Carnaval de Barranquilla, een van de belangrijkste carnavals ter wereld, met een lange traditie. Vertrekkend vanuit haar eigen gemengde achtergrond (ze heeft Indonesische, Nederlandse en Chinese roots en haar naam stamt van een Duitse voorvader) is Hadassah Emmerich al van in het begin van haar kunstenaarschap geïnteresseerd in culturele toe-eigening en cultural fusion.

Hips don’t lie is de sensuele dans die te zien is in de videoclip van Shakira. Heupen liegen niet, en dezelfde eerlijkheid en vanzelfsprekendheid vinden we ook terug in deze installatie van Hadassah Emmerich, die de toeschouwer volledig onderdompelt in een immersieve kijkervaring.

De tentoonstelling Hips don’t lie is elke dag door het raam te bezichtigen tussen zonsopgang en zonsondergang. De ruimte wordt op de volgende dagen opengesteld voor het publiek:

-    Vrijdag 25 maart, nocturne MAART Kunstroute, 19-22 uur

-    Zaterdag 26 maart, MAART Kunstroute, 11-18 uur

-    Zondag 27 maart, MAART Kunstroute, 11-18 uur

-    Zondag 3, 10, 17, 24 april en 1, 8, 15, 22 mei, 14-18 uur

LOCATIE: Extra muros: Henri Lebbestraat 25, 8790 Waregem

Location

Extra Muros: Waregem
Henri Lebbestraat 25
8790 Waregem

Accessibility