Caroline Achaintre: Fantômas

Caroline Achaintre
Waregem
01 Sep 02 Dec 2018

De tentoonstelling toont een tiental nieuwe sculpturen uit keramiek en 4 grote, handgetufte wandtapijten, naast een selectie nooit eerder getoonde tekeningen. In haar visueel opvallende en geestige sculpturen uit keramiek en haar handgetufte wandtapijten verwerkt Achaintre diverse verwijzingen naar mode, carnaval en de iconografie van deathmetal. Maar evengoed refereren de werken aan het primitivisme en het expressionisme.

Achaintres sculpturen lijken vaak op maskers. Deze vinden we terug in verschillende culturen. Maskers prikkelen onze fantasie en zijn in staat een eigen leven te leiden in onze gedachten. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het fictieve personage Fantômas uit de gelijknamige reeks misdaadverhalen van de Franse auteurs Marcel Allain en Pierre Souvestre. Het masker is voor Achaintre een afbeelding waarin verbeelding en realiteit samenkomen.

Fantômas werd oorspronkelijk geproduceerd voor het De La Warr Pavilion in Bexhill-on-Sea, en wordt in Be-Part in een uitgebreide vorm gepresenteerd. De keramische sculpturen werden gemaakt tijdens een gezamenlijke residentie van het De La Warr Pavilion en West Dean College, een kunst- en conservatiecollege opgericht door de Britse dichter Edward James, een enthousiaste kunstverzamelaar bekend om zijn liefde voor de surrealistische beweging.

Location

Be-Part Waregem Westerlaan
Westerlaan 17
8790 Waregem

Accessibility