Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte. Elke drie maanden zal een andere kunstenaar een werk tonen. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap. De eerste reeks werken in Kortrijk focust op het kunstenaarsportret.
Billboard Series startte aan Dok Noord in Gent en is een project van artlead.net en 019, dat werd ontwikkeld met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Stad Gent. Billboard Series Kortrijk is een samenwerking tussen artlead.net, 019 en Be-Part, Platform voor actuele kunst en werd gecureerd door Thomas Caron, binnen een scenografie van architect Olivier Goethals.
LUCAS DEVRIENDT
Zwarte Plastiek, 2018
In een zeer toegankelijke en herkenbare, figuratieve stijl, focust de Gentse schilder Lucas Devriendt (°1955, Leuven) op de essentie van het schilderen: op het doek, met penseel, verf, model en atelier. Dit deed hij aan de hand van hedendaagse versies van klassieke genreschilderijen zoals stillevens en landschappen, maar bovenal door het schilderen van portretten.
Het atelier van Devriendt speelde hierbij een belangrijke rol: als plek waar hij kleine stillevens opstelde, waar zijn modellen poseerden en waar hij schilderde, maar ook als achtergrond in zijn schilderijen. Vaak poseren de modellen voor een wit doek dat klaar hangt in zijn atelier – als een beeld in een beeld. Ook de kleine rode tafel die hij in zijn studio gebruikte, is aanwezig in talloze werken. Meestal zie je de tafel op de achtergrond, maar soms wordt deze ook heel prominent afgebeeld – dan zie je enkel een kleine rode tafel vol verfvlekken met op de rand een rokende sigaret, wachtend op de terugkeer van de schilder naar zijn werk.
Vanuit zijn fascinatie voor de oude meesters en voor de manier waarop zij hun modellen vanuit een zwarte achtergrond – als vanuit het niets – tevoorschijn laten komen, is Devriendt zwarte plastic beginnen gebruiken als achtergrond voor zijn portretten. Al snel kwam dit zwarte plastic evenwel op de voorgrond en werd het een van de belangrijkste onderwerpen van zijn schilderijen. Hij schilderde een hele reeks werken rond dit onderwerp en onderzocht het thema verder in zijn doctoraat. De reeks gaat enerzijds over het pure schilderen (hij vertelde ooit dat hij voor deze werken evenveel zwart als wit gebruikte), anderzijds gaat ook deze reeks over afwezigheid. Daarnaast reflecteert de schilder hiermee over een van de meest iconische meesterwerken uit de 20ste eeuw: het beroemde zwarte vierkant van Kazimir Malevitsj.
Lucas Devriendt overleed onverwachts op 8 november 2017, op 62-jarige leeftijd. Hij was goed bekend met zijn tijdgenoten Dirk Vander Eecken en Joris Ghekiere: als tieners volgden ze samen les aan de Academie in Kortrijk. Devriendt was naast schilder ook leraar – beide rollen hadden een evenwaardige plaats in zijn leven. Als één van de drijvende krachten van het departement schilderkunst van LUCA | School of Arts, had Lucas de voorbije decennia ontelbare jonge kunstenaars gevormd en geholpen om hun eigen artistieke visie en weg te vinden.