Be-Part zoekt vrijwilligers

Een hart voor kunst en zin om een handje te helpen? Word vrijwilliger bij Be-Part!

Blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Workshops bij de tentoonstelling 'Koloniale monumenten in België' van Jan Kempenaers

Kortrijk Paardenstallen

Praktische info

Datum: 01 oktober 2022 - 11 december 2022
Tijdstip: 09u30 - 17u00
Locatie: Paardenstallen Kortrijk

Paardenstallen
Korte Kapucijnenstraat z/n
8500 Kortrijk

Jan Kempenaers (°1968, Heist-op-den-Berg, woont en werkt in Antwerpen) fotografeert sinds het midden van de jaren tachtig stedelijke en natuurlijke landschappen, architectuur en monumenten. In de tentoonstelling Koloniale monumenten in België toont hij een selectie van honderd foto’s van monumenten die het koloniale verleden van dit land herdenken. Het geheel leest als een verzameling van beelden die ooit bevestiging moesten bieden aan het koloniale denken. De foto’s zijn echter niet documentair en hij toont de monumenten niet altijd in hun totaliteit. Zo benadrukt hij de verborgen geschiedenis die achter het beeld schuilt en bevraagt hij het statuut van deze monumenten.

Tijdens de actieve rondleiding onderzoeken we aan de hand van leuke, actieve opdrachten met geluiden, dialogen, tableaux vivants en foto’s wat deze monumenten voorstellen of symboliseren. We creëren collages, waarbij we de relatie tussen het beeld en zijn omgeving in vraag stellen. Hoe zorgen we ervoor dat de geschiedenis van het monument niet zomaar op de achtergrond verdwijnt?

Wat doen we?

In Be-Part Atelier worden actuele kunst en ideeën van kunstenaars omgezet naar de leefwereld en interesse van kinderen en jongeren. We doen dit -samen met Mooss vzw- met actieve rondleidingen en workshops voor kleuters (4 – 6 jaar), basisonderwijs (6 – 12 jaar) en secundair onderwijs (12 – 18 jaar). Tijdens de rondleiding wordt er actief gekeken, gefilosofeerd, bewogen en geluisterd. Via gerichte opdrachten leren kinderen en jongeren op een actieve manier naar kunst kijken. De opdrachten vertrekken vanuit verschillende disciplines, zoals beweging, muziek, theater, audiovisuele kunsten,… Vervolgens verkennen we via een gelijkaardig werkproces de taal van de kunstenaar in kwestie.

Ruimte voor diversiteit

Zitten er kinderen met een visuele, fysieke of mentale beperking of anderstalige kinderen in de klas? Laat het ons weten! Wij passen de workshop met veel plezier aan op basis van de noden van de groep.

Info & reservatie
Hendrik Veuchelen
atelier@be-part.be
016 65 94 65

Leeftijd
Workshops: 4 – 6 jaar, 6 – 12 jaar
Masterclasses: 12 – 18 jaar

Data & tijdstip
Maandag – vrijdag, om 09.30 u. of 13.00 u. Andere momenten mogelijk op aanvraag.

Groepsgrootte
Max. 20 deelnemers.

Prijs
60 € all-in per groep.

Adres

Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat z/n, 8500 Kortrijk. Op wandelafstand van het station.