Blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Vernissage: Ria Verhaeghe, 'Pantha Rhei, Spiegelrei'

Waregem Be-Part

Praktische info

Datum: 25 februari 2023 - 25 februari 2023
Tijdstip: 15u00 - 18u00
Locatie: Be-Part Waregem

Gemeenteplein 12
8790 Waregem

Prijs: Gratis
Inschrijven: schrijf je in

In het voorjaar van 2020 plaatste Ria Verhaeghe (Roeselare, 1950) elke dag een foto van de waterspiegel van de Spiegelrei in Brugge op sociale media. Ze nam die foto vanuit het raam van haar atelier, tweehoog in een patriciërswoning in het hartje van de stad. De stroom van het water in combinatie met de wind en het licht leverde een oneindige variatie aan beelden op, die ze telkens weer opnieuw vastlegde. De kunstenaar richtte haar blik op de periferie en maakte die tot het centrum van haar werk.

Panta Rhei verwijst naar een citaat van Heraclitus. Alles om ons heen verandert zoals het beeld van het water, niets blijft hetzelfde. Panta Rhei staat bijgevolg ook voor een boodschap van hoop: aangezien alles voortdurend verandert, kunnen we het negatieve in positieve energie omzetten.

Ria Verhaeghe ontwikkelt dit thema verder door haar tekeningen, foto’s en sculpturen te combineren met een reeks uit haar Provisoria, een verzameling geordende en gecatalogiseerde krantenfoto’s die ze ruim dertig jaar geleden begon aan te leggen. Vandaag maakt deze persoonlijke (analoge en digitale) beeldbank de kern van haar beeldend werk uit. Het geheel omvat zo’n 60.000 foto’s en is volgens eigen principes van de kunstenaar gebundeld in een matrix van groepen, trefwoorden en kleuren.

Ria Verhaeghe exposeerde eerder in de Fundació Antoni Tàpies in Barcelona (2010) en nam deel aan de biënnales van Sydney (2012) en Moskou (2013). In ons land was haar werk te zien in het FOMU in Antwerpen (2008) en het MSK Gent (2017-2020).

  • Toelichting bij de tentoonstelling door Patrick Ronse, coördinator Be-Part

  • Officiële opening door Pietro Iacopucci, Schepen van Cultuur

  • Receptie

Gelieve voor 24 februari uw aanwezigheid te bevestigen via de inschrijvingslink.

Inschrijven

schrijf je in